SMS-lån

Med dunder och brak gjorde SMS-lån entré på den svenska lånemarknaden för inte så många år sedan. Konceptet med s.k mikrolån har funnit en längre tid i andra länder, men var av någon anledning lite senare i Sverige. Idag är Sverige och övriga norden de mest flitiga användarna av sådana här typer av lån. Här listar vi Sveriges bästa och billigaste SMS-lån.

Skillnader mot andra lån

SMS-lån är ett s.k mikrolån, som på engelska kallas pay day loan. Det beskriver ganska bra hur lånen bäst nyttjas, d.v.s att man lånar små belopp på sina fattigaste dagar (strax före löning) och snabbt betalar tillbaka. SMS-lån finns allt som oftast i valörerna 1000 - 3000 kr, och först i år har Folkia börjat med lån större än så.

Institut Storlek Kostnad Övrigt
1000-4000kr 250-375kr Folkia har glidit upp på förstaplatsen bland SMS-långivarna och är idag det billigaste institutet, samtidigt som de var först med att erbjuda SMS-lån på 4000kr. Smidig och snygg sida med lätt ansökningsprocess.
1000-3000kr 400-500kr Mobillån.se var först i Sverige med SMS-lån och är därför väldigt etablarade spelare. Termen "mobillån" är faktiskt ett trademark som blivit synonymt med lånetypen - det säger en hel del om hur bra de lyckats. Jättebra sajt!
2000-4000kr 550-900kr Kundfinans erbjuder liksom Folkia SMS-lån på 4000kr, och har en mycket smidig ansökningprocess. De stoltserar med att inte ha några gömda avgifter utan vad du ser är faktiskt vad du får.
1000-3000kr 300-500kr K365 är en relativt ny svensk butik som framförallt utmärker sig med väldigt snabba betalningar på sina SMS-lån. Ansöker du på kontorstider har du ofta pengarna på kontot inom en timme!

Vad ska man se upp med?

Som du kanske läst i media så har SMS-lån fått något dåligt rykte om sig eftersom de först och främst riktar sig till unga och folk utan vidare bra inkomst, med andra ord osäkra låntagare. Detta, kombinerat med en väldigt hög ränta kan göra lånen till riktiga skuldfällor.

Använder man dock dessa lån som man ska och betalar dem åter inom 30 dagar så kostar det faktiskt inte mer än vad de anger på sina sidor, t.ex 500kr för ett lån på 3000kr. Den effektiva räntan du betalar blir givetvis ganska hög, men detta kompenseras med att du ofta har pengarna på kontot inom någon timme efter ansökan.

Inte bara SMS / mobil

Givetvis behöver du inte ha någon mobil för att ta SMS-lån, utan det är bara låneformen som generellt kallas för det. Det går lika bra att ansöka på deras hemsidor och skriva in ditt vanliga bankkonto, så kommer du få en faktura på posten som med vilket annat onlineköp som helst.

Betalningsanmärkning?

De flesta låneinstitut som tillhandahåller SMS-lån nekar inte folk med betalningsanmärkningar, utan man gör en individuell bedömning. Det underlättar givetvis om du inte ha några anmärkningar, men det behöver i alla fall inte utgöra en direkt nekan!

Omdömen

Folkia har utan tvekan bäst priser, och ligger dessutom i framkanten med tekniken och storleken på lånen. De erbjuder även ett s.k "folklån" på 10.000 - 30.000 kr som följd av sin framgång med mikrolån.

Mobillån var först ut på mikrolånsarenan och har en mycket lätt ansökningsprocess samt bra service. Inga gömda avgifter utan klart och tydligen får du den faktiska räntan.

Kundfinans är #2 ut med att erbjuda lån på 4000 kr, och håller i regel väldigt bra priser på sina SMS-lån. Trevlig sida med lätt ansökningsformulär och snabba svar.

K365 är uppstickaren och utmanaren bland Sveriges SMS-lånesajter. Väl värt ett besök.


Annat typ av lån?

Vi har jämförelser för andra typer av lån också, så klicka dig vidare!

Externa länkar

Sajter med bra information om SMS-lån. Läs på dig före lånet!