Bolån

Bolånen är nu i svallvågorna av finanskrisen de lägsta på väldigt, väldigt länge i ett hopp om att få fart på ekonomin. Detta innebär strålande möjligheter för oss slutkunder då vi väljer bolån - läget är lättförhandlat och bankerna armbågas för att toppa varandras räntor. Kort sagt, ska du förhandla om ditt bolån, eller skaffa ett helt nytt finns inget bättre läge än nu.

Förhandla bolån som ett proffs!

Att förhandla bolån skiljer sig inte särskilt mycket från att förhandla med fruktgubben på torget, även om det kan kännas som ett större hinder. Skicka in en låneansökan på de instituten du gillar, eller de som vi rekommenderar nedan, och få konkreta förslag på vilken effektiv ränta ditt bolån landar på. Ring upp den högst budande banken och förklara läget, upprepa tills ingen sänker mer. Förvånansvärt enkelt, så ta dig i kragen och ring runt!.

Institut Avgift Ränta Övrigt
500 kr 1.97 % Swedbank har fått lite negativ mediakritik på senaste tiden men erbjuder ett av Sveriges bästa bolån till trots. Swedbanks internet-tjänst är i vårt tycka den bästa av Sveriges banker. Vi kanske är gammelmodiga, men det är också skönt att ha lokala kontor att gå till.
0 kr 1.97 % SEB, Svenska Enskilda Banken, är en framstående spelare både inom privatlån ("Snabba Lånet") och bolån. Attraktiva sparkonton, lätt ansökningsprocess och bra support gör SEB till en av bolåneinstituten på vår toplista.
0 kr 2.04 % Ikanobanken har väldigt bra räntor och smidig ansökningsprocess på sin sajt. Om du samtidigt ska skaffa eller flytta ditt privatlån så kan du få väldigt fördelaktiga räntor på ditt bolån hos Ikanobanken. Fördelaktiga sparkonton har de också. Bottenlån från 95%
0 kr 2.04 % ICA-banken har etablerat sig starkt både på privatlån och bolån sista åren och erbjuder väldigt fördelaktiga bolån upp till 3.5 mkr med 90% bottenlån. Smidig ansökningsprocess och även bra support över telefonen gör ICA-banken till en värdig bolånegivare.

Rörlig och fast ränta

Bolåntagare brottas med den eviga frågan - bundet eller rörligt? Statistiken visar att de som har haft rörligt de senaste åren har vunnit på det. Men då gäller det att man har utrymme i ekonomin och klarar att räntekostnaden stiger med hundralappar eller kanske tusenlappar i månaden när bolåneräntorna går upp.

Det hela handlar helt enkelt om marginaler. Speciellt nu då finansmarknaden är skakig så kan det mycket väl hända att bolånebranchen slår bakut då ekonomin generellt vänt uppåt och börjar höjja räntorna. En väl vald strategi brukar vara att inte lägga alla sina delar av bolånet i samma korg. Ta t.ex hälften rörligt och hälften bundet på några år även om rörligt bolån historiskt visat sig mest fördelaktigt.

Förhandla hårt!

Många glömmer att anstränga sig den där extra metern då de förhandlar fram sina lån - man går helt enkelt till sin gamla vanliga bank och ansöker om ett lån, så är det inte mer med det. Förhandling är viktigt, och vi uppmanar dig att ansöka till ett antal banker och jämföra deras förslag. Det går alldeles utmärkt att spela ut banker mot varandra även om det kan kännas lite obekvämt.

En halv procent där, en tiondels procent där, blir väldigt snabbt stora pengar den vanligtvis långa återbetalningsperioden som privatlån har. Du kan t.ex förhandla genom att flytta runt ditt lönekonto eller pensionssparande. Kanske har du gamla privatlån på andra banker? Flytta i så fall över dessa till ett och samma ställe så har du bra förhandlingsgrund.

Externa länkar inom bolån

Sajter vi gillar personligen eller blivit tipsade om som hjälper dig navigera i bolånedjungeln.

Omdömen

SEB håller väldigt bra räntor och har historiskt sett väldigt bra räntor på sina bolån. En bra support och faktaspäckad sajt för dig som ska ta bolån ger extra plus i kanten för SEB.

Ikanobanken är en väldigt behändig bank både för privatlån och bolån, som förutom lån har attraktiva sparkonton. Många olika varianter på fordonslån har de också, t.ex om du ska köpa bil eller MC.

Swedbank må vara flitigt mobbade i media, men har alldeles strålande räntor och Sveriges bästa Internettjänst. Vi gillar också att det faktiskt finns fysiska kontor att besöka om man vill ha personlig rådgivning.


Annat typ av lån?

Om du söker efter privatlån i 10.000 - 350.000 klassen så hittar du våra låneinstitut på topp här.

Vi har också rankat fordonslån och SMS-lån om du är ute efter det!