Datorpaket

Det är ganska svårt att köpa en dator, speciellt om man inte är särskilt insatt i terminologin eller kan bygga och byta ut komponenterna själv. Förr var det mycket lönsamt att köpa sina egna delar och bygga ihop datorn, men det gäller inte längre. Spelare som Dell, Komplett, Apple o.s.v tillverkar riktiga prestandamonster till en mycket billig peng. Här tänkte vi lista några av de paket vi anser mest prisvärda på marknaden

Dator Pris Beskrivning
4290kr Inspiron 546 är Dells billigaste dator och kan fås med AMD:s nya Phenom-processor med upp till 4 kärnor. Det löjeväckande priset kan få en att häpna då man tittar på en sån här dator, som man till och med kan spela hyffsade spel på. Den är främst tänkt att användas som hem- eller kontorsdator och kommer med 2 Gb RAM-minne och 250 Gb hårddisk som standard. Ett ypperligt val om du inte ska spela de nyaste spelen.
5890kr Studio Slim har du måhända stött på bland kontorsdatorer. Det är den där väldigt nätta lilla burken som inte gör något väsen av sig, varken visuellt eller hörbart. Den kommer med 320 Gb hårddisk och 2 Gb RAM-minne som standard och är väldigt behändig att stuva undan på skrivbordet. Den är baserad på Intels Core 2 processor och en verklig storsäljare.
7890kr XPS 430 är en dator i mellanprisklassen och siktar på dig som vill använda datorn till mediabruk, t.ex redigera foton, filmer eller kanske syssla med musik. Datorn kommer med en E8400-processor, 2 Gb RAM-minne och 320 Gb hårddisk. Hårddisken har väldigt stort cache-minne så att man snabbt kan jobba med stora filer. Ett naturligt val om du gillar att pyssla med media på datorn!
9690kr Studio XPS är en dator i övre mellanklassen med väldigt bra expansionsmöjligheter och prestanda. Processorn är en Intel I7, och datorn skeppar med hela 500 Gb hårddisk och 2 Gb RAM-minne som standard. Trots väldigt bra prestanda är Studio XPS en tyst och slitstark dator som passar dig som gör tyngre saker på datorn och vill kunna bygga ut den.
12890kr XPS 630 är en av Sveriges mest prisvärda speldatorer och ett riktigt monster då du vill ha prestanda för de allra senaste spelen. Du kan lägga till en mindre peng och även få dubbla grafikkort förinstallerat i XPS 630, vilket ger ohygglig spelkraft. Den kommer som standard med 500 Gb hårddisk och 2 Gb RAM-minne. Rekommenderas att du köper till lite mer RAM-minne till datorn om du ska spela!

Varför rekommenderar vi Dell?

Vi som gjort den här sajten har livstider av erfarenhet av både kontorsdatorer och speldatorer och har följt utvecklingen av datorer under många årtionden. Förr i tiden var det faktiskt kul att bygga sina egna datorer eftersom det blev billigare och bättre, men intresset svalnade och de förbyggda datorpaketen blev bättre och bättre. Numer är det nästan svårt att bygga egna datorer som presterar bättre.

Dell har datorer som är billigast för sin prestanda. Punkt slut. Väldigt bra service, och datorerna kommer förinstallerade med t.ex Windows Vista så det är bara att packa upp och köra. Deras sajt är väldigt enkel att navigera och man kan lätt jämföra de olika modellerna. Dessutom finns det både telefon- och chatsupport att få.

Vad du ska tänka på

Det finns några termer att lära dig då du köper ett datorpaket, vi ska försöka förklara vad som är vad.

RAM-minne
RAM-minne kallas även arbetsminne och är minnet dit dina program, och den data de använder, laddas. Om du t.ex tar en bild med din digitalkamera som blir 5Mb stor och sedan öppnar den i din dator kommer programmet som visar upp bilden att allokera 5Mb av RAM-minnet.

Hårddisk
Då datorn inte behöver bilden utan den bara ska sparas undan så sparas den ner på hårddisken. Skillnaden mellan de två är att RAM-minne är mycket snabbare för datorn att arbeta med, och att hårddiskminnet sparar data även då du stänger av datorn.

Processor
Alla beräkningar på datorn utförs av processorn. Nu för tiden spelar klockhastigheten ("GHz") inte så stor roll som det gjorde förr, utan man kollar istället på hur många "kärnor" processorn har. En kärna kan ses som en helt fristående processor, vilket innebär att ju fler kärnor datorn har, desto lättare får den att göra flera saker samtidigt.

Externa länkar

Sajter som kan vara bra att känna till då du ska handla datorpaket