Fenomenet Apple

Apple har haft en brokig väg till sin nuvarande piedestal på dator-, telefon- och musikmarknaderna. Steve Jobs heter profeten som fört företaget dit, och han anses vara synonym med Apples satsningar på innovativ design, användarvänlighet och allmäna välmående. Just nu får Iphone väldigt stor del av uppmärksamheten, men Apple har väldigt fina stationära och bärbara datorer också. Här listar vi några speciellt attraktiva datorer ur deras sortiment som vi gillar.

Dator Pris Beskrivning
6895kr Mac Mini är en liten och bedårande desktopdator som i princip får plats i byrålådan. Den säljs i vanligt utförande helt utan tillbehör och är förinstallerad med det hyllade Mac OS. Processorn är på 2 Ghz och den kommer med 1 Gb RAM-minne samt 120 Gb hårddisk. Grafikkortet i Mac Mini är producerat av världsledande Nvidia.
12995kr IMac är en skärm och dator sammanslagen i ett, ypperligt lämpad för dig som inte har plats för, eller vi ha, en "klump" på golvet. Den finns i många olika skärmstorlekar upp till 24 tum och passar bra som kontorsdator - prestandan för spel och media är inget att skryta med. Den skeppar som standard med 2 Gb RAM-minne och 320 Gb hårddisk.
26995kr Mac Pro är Apples profesionella serie för dig som vill ha en väldig prestanda för krävande mediabruk. Dessa monster kommer med 4 eller 8 kärnor och brukar främst användas av de som jobbar med grafik, ljud eller video. De duger givetvis också väldigt bra att spela spel på, även om det finns billigare alternativ bortom Apple för det. Processorn i denna dator är Intels nya Nehalem-modell, och den levereras med 3 Gb RAM-minne och 640Gb hårddisk.

Varför välja Apple?

Apple har en mycket trogen skara anhängare som skämtsamt brukar sägas om att de köper precis allt som Apple gör. Faktum kvarstår att Apple gör datorer av väldigt hög kvalitet och säljer ett helheltskoncept som tilltalar de som inte vill ha så mycket strul med sin dator. Köper du hela deras produktflora har du ett väldigt "självgående" system av mediaprylar.

Designen är ett stort skäl till varför man väljer Apple, de har i princip startat en hel designrevolution med sina vita, runda former. Även gränssnittet i deras operativsystem är väldigt flådigt jämfört med t.ex Windows Vista eller Ubuntu.

Vad du ska tänka på

Det finns några termer att lära dig då du köper ett datorpaket, vi ska försöka förklara vad som är vad.

RAM-minne
RAM-minne kallas även arbetsminne och är minnet dit dina program, och den data de använder, laddas. Om du t.ex tar en bild med din digitalkamera som blir 5Mb stor och sedan öppnar den i din dator kommer programmet som visar upp bilden att allokera 5Mb av RAM-minnet.

Hårddisk
Då datorn inte behöver bilden utan den bara ska sparas undan så sparas den ner på hårddisken. Skillnaden mellan de två är att RAM-minne är mycket snabbare för datorn att arbeta med, och att hårddiskminnet sparar data även då du stänger av datorn.

Processor
Alla beräkningar på datorn utförs av processorn. Nu för tiden spelar klockhastigheten ("GHz") inte så stor roll som det gjorde förr, utan man kollar istället på hur många "kärnor" processorn har. En kärna kan ses som en helt fristående processor, vilket innebär att ju fler kärnor datorn har, desto lättare får den att göra flera saker samtidigt.

Externa länkar

Sajter som kan vara bra att känna till då du ska handla datorpaket